В рамках Проекту «Реформи – шлях до успіху» журналісти Харківської, Полтавської та Сумської областей познайомилися з досвідом харківських аграріїв, що вийшли на європейський ринок.
Першим об’єктом став Інститут овочівництва і баштанництва, де журналістам розповіли про сорти вітчизняної селекції, які розробляються Інститутутом та розвиток органічного ринку, як перспективного та унікального сектору для України.
Учасники прес-туру також відвідали Липковатівський аграрний коледж. Микола Таркан, директор коледжу, розповів, що на полях використовують лише українське насіння, не застосовують регуляторів росту та добрив, тому коледж - єдиний в Україні навчальний заклад, має сертифікати на 4 види культур: гречку, просо, гірчицю та озиму пшеницю. Німецькі фермери охоче купують липкуватівську гірчицю, гречку. Програма вирощування органічних культур, яку обрало для себе керівництво коледжу, дозволяє утримувати та розвивати господарство, не брати кредитів від держави, успішно конкурувати з вітчизняними виробниками сільськогосподарської продукції та освоювати іноземні ринки.
Професор Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка Микола Романченко розповів про виробництво органічного меду на теренах України та наголосив, що екологічно чисте бджільництво починається з екологічно чистого рослинництва.
Доповідачі, що брали участь у прес-турі наголосили, що Україна має всі шанси для становлення та успішного існування ринку органічної продукції, як сегменту світового ринку, приваблива для інвестування в вітчизняний сектор органічного сільського господарства та володіє потенціалом для розвитку малого і середнього бізнесу.